ROMÂNĂ | MAGYAR | ENGLISH

Cetatea Mikó   
Castelul-fortăreață Mikó, cunoscută ca „Cetatea”, este cel mai vechi și cel mai important monument istoric al orașului Miercurea-Ciuc. Poartă numele constructorului, Hídvégi Mikó Ferenc (1585-1635), în documentele vremii fiind menționată și ca cetatea nouă a lui Mikó. Construirea cetății a început în primăvara anului 1623, la zece ani după ce proprietarul, Mikó Ferenc, a devenit căpitan suprem al scaunelor secuiești Ciuc, Gheorgheni și Casin. Personalitate marcantă a vieții politice ardelene de la începutul secolului al 17-lea, Mikó Ferenc, pe lângă această funcție, a fost și consilier al principelui Bethlen Gábor, diplomat și cronicar.

Construirea castelului cu plan patrulater și o suprafată de 75x70 m a început în data de 26. aprilie 1623 și a fost terminată, probabil, în anii treizeci ai secolului al 17-lea. Stilul castelului se aseamănă cu castelele din Iernuț, din Vințu de Jos și din Lăzarea.

Primul document scris care atestă existența cetății datează din 1631. După moartea prematură a moștenitorilor lui Mikó Ferenc, cetatea a trecut în proprietatea lui Damokos Tamás, judele suprem al scaunului Ciuc. La 21 octombrie 1661, trupele turco-tătare conduse de Ali, pașă de Timișoara, au invadat Ciucul, au ocupat și incendiat cetatea. Clădirea a fost reconstruită în anii 1714-1716 sub conducerea generalului imperial Stephan Steinville, așa cum atestă și inscripția în piatră, așezată deasupra porții de intrare a cetății.

În 1735, Johann Conrad Weiss inginer, colonel austriac, realizează planul cetății, cel mai vechi plan cunoscut până acum, care reprezintă și un document important privind istoricul și etapele de construire. În jurul cetății reconstruite austriecii au proiectat un sistem de apărare cu patru bastioane italienești, ale căror urme sunt și astăzi vizibile pe latura sudică. Pe partea sud-vestică au construit un depozit de praf de pușcă, iar bastionul sudic l-au transformat în capelă. Tavanul capelei este decorat cu stuc modest, în stil baroc târziu. Ancadramentul gotic al ferestrelor este rezultatul unor transformări ulterioare. Încăperile de la parter au tavan în formă de boltă cilindrică, cu penetrații de bolți cu dublă curbură. Deasupra pervazului se găsesc creneluri înalte și strâmte, în formă pătrată. Castelul astfel fortificat a avut un rol strategic important la granița de răsărit a Imperiului Habsburgic.

Până la mijlocul secolului 20 clădirea a fost constant folosită de diferite trupe militare:
  • Până 1764 a fost cazarmă a trupelor imperiale
  • De la 1764 până 1848 a fost reședință a comandantului Regimentului I. Secuiesc.
  • În timpul revoluției din 1848-1849 a fost sediul comandantului forțelor revoluționare din Secuime, Gál Sándor.
În 1970, după o restaurare generală a devenit sediul Muzeului Secuiesc al Ciucului (1930).Muzeul Secuiesc al Ciucului
Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr. 2
Judetul Harghita, Romania

Galeria Nagy Imre
Miercurea Ciuc, Strada Zsögödi Nagy Imre nr. 175.

Galeria de pe strada Kossuth
Miercurea Ciuc, Strada Kossuth Lajos nr. 12, et. I.
Adresa postală:
Muzeul Secuiesc al Ciucului
530132 Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr.2
Judeţul Harghita, Romania

Tel: (004) 0266-372024
Tel/Fax: (004) 0266-311727
Mobil: (004) 0753-073531

E-mail: info@csikimuzeum.ro
Web: www.csikimuzeum.ro
Poiectul nostru EU:
Sponsorul principal:
Proiectul nostru cultural:
Susţinător:
Developed by Designed by